Gülüş tasarımı, hastaların istekleri doğrultusunda gülüşlerinin estetik olarak mükemmel, doğal ve sağlıklı görünümünün planlanmasıdır. Estetik diş hekimliği olarak da bilinen bu alan diş sağlığının yanında, diş ve diş etlerinin estetik görünümü üzerine yoğunlaşmıştır. Gülüş estetiği ile dudaklar, dişler ve diş eti gibi birbiriyle bağlantılı alanların estetik görünümü sağlanarak en ideal gülüş şeklinin oluşturulması mümkündür.
Gülüş tasarımı veya gülüş estetiği kişilerin yüzleriyle uyumlu ve doğal görünümlü gülüşleri ortaya çıkarmayı amaçlayan tedaviler bütünüdür. Tedavilerde genel olarak Beyaz estetik ve Pembe Estetik olarak adlandırılan iki aşama bulunur. Beyaz estetik, dişlerin ön planda olduğu aşamadır. Pembe estetik ise damak, dudak ve diş etlerinin ele alındığı aşamadır. Diş estetiğinde dişlerdeki sorunlar tespit edildikten sonra sadece tedavi uygulaması yeterli olmaz. Estetik gülüş tasarımı uygulamalarında tedavilerin göze hoş görünür olarak tamamlanması hedeflenmektedir.
Gülüş estetiği tedavilerine başlamadan önce öncelikle hastaların estetik beklentilerini doğru bir şekilde anlamak ve doğru tedavi planlamalarını belirlemek son derece önemlidir. Hastaların ağız ölçüleri alınarak oluşturulan modellemelerde sorunlar tespit edilerek tedavi planlaması şekillenir.
Estetik diş hekimliği tedavi planlaması sonrasında hastaların ağız içi ve yüz fotoğrafları özel programlar sayesinde bilgisayar ortamında ölçümlenerek yüze en uyumlu diş, diş eti ve yüz uyumu hesaplanır. Bu gülüş estetiği hesaplamalarıyla hastaya tedavi sonrası olacak en yakın görünüm sunulur ve hastanın fikirleri alınarak tekrar bir değerlendirme yapılır.
Gülüş Estetiği planlamalarından sonra eğer ki hastanın diş etlerinde sorunlar bulunuyorsa öncelikle diş eti tedavisine başlanır ve sorunlar düzeltilir. Diş eksikliği olan kişilerde ise tedavi planlaması doğrultusunda implant tedavisi ve ihtiyaç duyulan diğer cerrahi uygulamalar yapılır. Cerrahi uygulamaların iyileşme sürecinden sonra gerekli tedavi planlamasında bulunuyorsa diş beyazlatma işlemi yapılır. Yine tedavi planlaması doğrultusunda dişlerde bulunan görsel biçimsel bozukluklara porselen lamine, zirkonyum veya estetik kompozit dolgu tedavileriyle müdahale edilir.
Estetik gülüş tasarımı sürecinde medikal estetik uygulamalarına da başvurulabilinir. Gülüşü daha ön plana çıkarmak için yüz ve dudaklara uygulanan dermal dolgu vb. uygulamalar kullanılabilir.
Porselen lamine veya zirkonyum uygulamaları esnasında hastaların fikirleri alınarak en ideal diş estetiği sonucuna ulaşılmaya çalışılır. Dudak şekli ve konturu da gülüş tasarımı tedavi planlamasında önemli bir yere sahiptir. Tedavi planlaması süreci içerisinde hastaların dudak şekilleri analizi yapılarak hastalar için en doğal ve mükemmel gülüşler sağlanır.
Günümüzde artık bilgisayar destekli yöntemlerle gülüş tasarımını 1 günde yapmak mümkündür. Tabi bu durum tedaviden tedaviye farklılık göstermektedir. Dijital gülüş tasarımı olarak bilinen bu yöntem sayesinde kişinin dişlerine müdahale edilmeden bilgisayar ortamında olan düzenlemelerle kişiye uygun en ideal gülüş sağlanmaya çalışılmaktadır.
1 günde gülüş tasarımı yaparken öncelikle diş hekiminin kişinin isteğini iyi anlaması gerekmektedir.Hekimlerin diş estetiği tedavisinde yapabilecekleriyle kişilerin istekleri ortak bir yönde buluşmalıdır.
Karşılıklı fikir alışverişleri sonrasında kişinin fotoğrafları ve videoları çekilmektedir. Özel mumlar yardımıyla dişin tasarlanmasına başlanmakta ve en ideal şekil bulunmaktadır. Kişi yapılan gülüş estetiğini beğendikten sonra dişler taranarak 3 boyutlu fotoğrafları çekilmektedir. Bu 3 boyutlu fotoğraflama üzerine bilgisayarda dizayn yapılıp 3 boyutlu yazıcılar ile dişler yazılır ve ağızla bire bir uyumlu dişler ortaya çıkarılmış olunur. Sonuç olarak doğal bir görünüme sahip gülüş tasarımı aynı gün içerisinde tamamlanmış olur.
Gülüş estetiği tedavisine başvuran hastaların en çok merak ettiği sorulardan biri estetik gülüşe ne kadar sürede sahip olabilirim sorusudur. Gülüş tasarımı tedavilerinde süreler kişiden kişiye değişebilmektedir. Örneğin dişlerimiz arasında ufak boşluklar bulunuyorsa ya da dişlerin şeklinde ufak bozukluklar var ise Bonding tedavisiyle tek seansta ideal gülüş elde edilebilir. Dişlerinin renginden memnun olmayan kişiler için Bleaching tedavisi (Diş Beyazlatma) ile 40 dakika içerisinde istenilen beyazlığa ulaşılabilmektedir.
Bununla birlikte hastalarda diş eksiklikleri bulunuyor ise, implant tedavisi ile birkaç ay içerisinde diş eksiklikleri giderilebilmektedir. Hastaların ortodontik tedavilere ihtiyacı bulunduğu durumlarda çapraşıklığın şiddetine göre tedavi süreleri değişebilmektedir. Yaprak porselen (Lamine Kaplama) uygulaması yaptırmak istenilen durumlarda ortalama tedavi süresi 4 ile 7 gün arasında olabilmektedir. Görüldüğü üzere gülüş estetiği tedavi süresi hastaların taleplerine ve gerekli tedavilere göre değişebilmektedir.
Estetik gülüş uygulamaları her diş tedavileri kadar risk barındırmaktadır. İşinde uzman bir hekim tasafından yapılan gülüş estetiği tedavisinde dişlerdeki estetik görünümün sağlanmasının yanında, ağız ve diş sağlığının düzeltilmesi ve korunması amaçlanır.
Gülüş tasarımı elbette kalıcı bir tedavidir. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunmaktadır. Gülüş tasarımında en önemli konu başlıklarından biri sağlıklı diş eti dokusudur. Gülüş estetiği tedavisi uygulamalarından önce sağlıksız diş eti yapısına sahip kişilere bir takım tedavi yöntemleriyle sağlıklı diş etlerine kavuşmaları sağlanır. Dolayısıyla gülüş tasarımı tedavisi sayesinde hastalar hem sağlıklı diş etlerine hem de sağlıklı dişlerle estetik gülüşlere sahip olmaktadırlar. Sağlıklı diş etlerinin ve dişlerin kalıcılığı korunması için hastaların hekimlerinin verdiği önerilere uymaları gerekmektedir. 6 aylık düzenli kontrollerle ve ağız bakımı ile ağız ve diş sağlığı kalıcılığı optimum seviyede korunabilmektedir. Hastalar ağız hijyenlerini optimum seviyeye taşırsa gülüş tasarımı tedavisi uzun süreli kalıcı bir tedavidir.
Erişkinliğe geçmemiş genç bireylerde çene, diş, dudak ve yüz uyumu henüz oturmadığından dolayı gülüş tasarımı uygulamaları tavsiye edilmez. Sadece kesimsiz, dişe müdahale edilmeden yapılan lamine kaplamala uygulamalarında doğal dişe bir müdahale yapılmadığı için çok genç bireylere de lamine kaplamalarla gülüş tasarımı yapılabilir.