İmplant Tedavisi Nedir? İmplant Tedavisi Aşamaları

İmplant Tedavisi

Günümüzde ilerleyen tıp teknolojileri sayesinde birçok hastalığa daha kısa sürelerde çözüm bulunduğu gibi, diş tedavileri konusunda da son teknolojik gelişmeler ışığında etkili çözümler geliştirilip, çok daha kısa sürelerde mükemmel tedavi sonuçları alınmaktadır. Bu diş tedavileri arasında çok önemli bir yere sahip olan implant tedavisi de ileri teknoloji ürün ve materyaller sayesinde daha kısa sürelerde yapılabilen ve son derece başarılı sonuçlar alınabilen operasyonlardır.

 İmplant diş tedavisi hakkında bu tedaviyi yaptırmayı düşünen kişilerin aklında birçok sorular bulunmaktadır ve bu soruların cevapları hastalar için gerçekten önemlidir. İmplant tedavisi nedir? implant tedavisi ne kadar sürer? ağrılı bir operasyon mudur? herkes diş implantı yaptırabilir mi gibi sorular günümüzde uzman kişiler ve hekimler tarafından hastaların aklında kuşku kalmayacak şekilde kolaylıkla cevaplanabilen sorulardır.

İmplant Tedavilerimiz


İçindekiler


İmplant Tedavisi Nedir?

  İmplant; titanyumdan üretilen, çene kemiğine yerleştirilip eksik dişlerin yerine sorunsuz bir şekilde takılarak diş kökü görevi yapabilen ve ömür boyu kullanılabilinen dental materyallerdir. İmplant diş; kaybedilmiş dişlerin yerini alarak yeme içme fonksiyonlarını gerçek dişler gibi yapabilmeyi sağlamalarının yanında; estetik görünüm olarak da doğal diş görüntüsü sağlayarak hastaların hayat standartlarını arttırmaktadır. İmplant üzerine zirkonyum kaplama alt yapı ile ve zirkonyumun üzerine porselen diş uygulanarak yapılmaktadır.

İmplant tedavisinin diğer tedavilere göre bazı avantajları vardır. En büyük avantajı komşu dişlere zarar vermemesidir.  İmplant tedavisinde komşu dişlerde herhangi bir kesilme işlemi yapılmadan implant uygulanacak bölgeye implant diş yerleştirilebilir. İmplant uygulamaları gülüş tasarımı tedavilerinde en sık tercih edilen tedavilerden biridir. Gülüş tasarımı uygulamalarında ayrıca lamine diş, zirkonyum kaplama, emax kaplama, diş beyazlatma ve ortodonti tedavileri de yer almaktadır.

İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Her hastanın farklı sorunları, farklı talepleri ve tedavi planlaması vardır. Bu yüzden implant tedavi süresi hastadan hastaya göre değişebilmektedir. İmplant tedavisine başlanabilmesi için öncelikle diş implantı uygulanacak bölgedeki çene kemiğinin implanta hazır olması gerekir.

  İmplant diş tedavisi uygulanacak hastada implant için hazır bir alan varsa; uzman hekimler tarafından yapılan muayene ve panaromik röntgen sonucuna göre implant yapılacak bölgedeki çene kemiğinde yeterli kemik genişliğinin ve derinliğinin olduğuna karar verilirse; direk implant yapımına başlanılabilinir. Eğer hastanın implant takılacak bölgesindeki çene kemiğinde implant için yeterli kemik alanı yok ise; yeni kemik oluşumu için kemik tozu tedavisi uygulanır ve çene kemiğinin iyileşme süreci beklenir. Bu süre de 4 ila 8 ay arasında değişebilmektedir.

Ağızdaki her bir diş için implant uygulanmaz. Üst çene için uygulanabilecek maksimum implant sayısı 8 iken; alt çene için 6 ya da 8 implant olarak değişir. İmplant operasyonuna başlandıktan sonra çene kemiğine tek bir implant yapımı yaklaşık 15-20 dakika sürer. Tüm çene için implant uygulaması yapılıyorsa; ortalama 1 saat içerisinde implant ameliyatı tamamlanabilir.

İmplant ameliyatlarının süresi bu şekilde yapılacak implant sayısına göre değişmektedir. Gün olarak süre vermek gerekirse; implant diş yapımı veya ameliyatı 1 gün gibi kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.

İmplant gibi protez diş uygulamalarında diş eti sağlığı da son derece önemlidir. İmplant yapılacak bölgede her hangi bir diş eti hastalığı bulunmamalıdır.

Diş İmplantı Tedavi Süresi

İmplant ameliyatından sonra implant tedavisinin asıl süreci olarak bilinen implantın çene kemiğine kaynama süreci başlar. İmplantın çene kemiğine kaynama süresi yaklaşık 2 ila 3 ay arasında değişir. Son aşama olarak implant üzerine kalıcı porselen kaplama birkaç seansta alınan diş ölçüleriyle beraber 1 hafta içerisinde implantın üzerine vidalanarak veya yapıştırılarak takılır ve böylece implant tedavisi süreci tamamlanmış olur.  

Normal Şartlarda Diş İmplantı Tedavisi Ne kadar Sürer?

Diş implantının normal şartlarda tedavisi demek; implantın uygulanacağı bölgelerde herhangi bir enfeksiyonun bulunmaması, çene kemiğinde yeterli genişlik ve yüksekliğin olması ve operasyon için ideal bir diş eti yapısının olması demektir. Diş çekiminden sonra eğer ki diş kökünde ileri  bir derecede enfeksiyon yok ise; aynı gün içerisinde direk olarak implant tedavisine başlanılabilmektedir. Bu yöntem İmmediat İmplant yöntemi olarak bilinir ve implant yapımı için bir bekleme süresi olmayacağı için çene kemiğinde de her hangi bir çekilme, kayıp olmamakta ve implant uygulamasından sonra iyileşme süresi oldukça kısalmaktadır.

Günümüzde artık çene kemiğine yerleştirilen implantlar sonrasında 48 saat içerisinde geçici protezler implantların üzerine takılabilir. Bu uygulama hastaya görüntü açısından çok büyük bir konfor getirmektedir. Kalıcı protezler ise yaklaşık 2 ila 3 ay gibi bir süre içerisinde implantın çene kemiğine kaynamasından sonra takılır. Hasta açısından çok rahat geçirilen bu süreç sonrasında hastalar yeni dişlerini doğal dişlerinden farksız olarak ömür boyu kullanabilmektedirler.

İmplant İçin Yeterli Kemik Yoksa Diş İmplantı Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş implantı operasyonuna başlayabilmek için implantın takılacağı yerde öncelikle büyük bir  enfeksiyon bulunmaması gerekir. Eğer diş kökünde bir enfeksiyon var ise; hekim tarafından uygun görülen antibiyotik tedavisine başlanır ve bu süre 1 hafta ile 10 gün içerisinde tamamlanır. Eğer ki çene kemiğinde yetersiz bir kemik alanı var ise; takılacak implantlar için yeterli kemik genişliği ve derinliği yoksa; ek kemik veya kemik tozu (Greft) tedavisi ile çene kemiği desteklenir. Kemik tozu ameliyatı yaklaşık olarak yarım saat sürer ve uygulanan kemik tozu çene kemiğindeki yetersiz bölgeye 4 ila 8 ay arasında kaynar.

İmplant uygulaması öncesi karşılaşılan bu problemler nedeniyle diş implant tedavi süresi kişiden kişiye değişerek uzayabilir ya da kısalabilir. Diş hekimi çene kemiği röntgen sonuçlarına bakarak implant uygulanacak bölgenin veya bölgelerin implant diş yapımı için hazır olduğuna karar verir ise; implant yapımına başlanabilinir. Bu aşamadan itibaren normal diş implantı tedavisi süreci başlamakta ve olağan diş implantı tedavi prosedürleri işlemektedir.

İmplant Tedavisi Aşamaları

İmplant tedavisi süreci her hastanın durumuna göre farklılıklar göstermekte olsa da; normal şartlar altında implant diş uygulamaları aynı aşamalarda ve sürelerde gerçekleşen tedavilerdir.  İmplant tedavisi aşamaları genel olarak 3’e ayrılabilir.

  1. Cerrahi Operasyonla İmplantın Çene Kemiğine Yerleştirilmesi.
  2. Uygulanan İmplantın Çene Kemiğine Kaynama Süreci
  3. Uygulanan Diş İmplantının Çene Kemiğine Kaynamasından Sonra Üst Yapının İmplanta Takılması.

Cerrahi operasyon sürecinde implant diş yapımı yaklaşık 15-20 dakika sürer ve lokal anestezi altında uygulandığı için implant yapılırken herhangi bir ağrı ve acı olmaz. İmplant yapımı aşamalarının en önemli aşaması, 2 ila 3 ay iyileşme süreci olan uygulanan implantın çene kemiğine kaynama aşamasıdır.

Bu süreç içerisinde beklenen; yerleştirilen implantların çene kemiğine iyice kaynaması ve gerçek diş kökü görevi yapabilecek duruma gelmesidir. Bu süre zarfında hasta belirli aralıklarla kontrole çağrılır, hekim isteğine bağlı olarak röntgen çekilip yerleştirilen implantların ve çene kemiğinin takibi yapılır. Birkaç prova sonrasında ölçüleri alınan kalıcı diş protezler implantların üzerine takılarak tedavi süreci tamamlanmış olur.

İmplant Operasyonu Öncesi
Diş İmplant
İmplant Operasyonu Sonrası

İmplant Tedavisi Süreci

İmplant tedavisi süreci zor olmayan ancak, uzun bekleme süreleri olabilen, hastaların ağız bakımlarına özen göstermeleri ve hekimlerinin tavsiyelerini titizlikle uygulamaları gereken bir süreçtir. Hastalar günlük hayatlarına rahatlıkla devam edebilir ve implant tedavi süreçlerini zorlanmadan geçirebilmektedirler. Adalya Diş Polikliniği olarak hastalarımızın tüm tedavi süreçlerini titizlikle takip etmekteyiz. Antaya diş hastanesi ihtiyaçlarınız için bize ulaşabilirsiniz.

İmplant Tedavisi Ağrılı Mı?

İmplant tedavisi ağrılı mı ? İmplant ameliyatı sonrası ağrı ne kadar sürer ? endişeleri hastalarda genellikle var olan endişeler olsa da; implant ameliyatları lokal veya genel anestezi altında yapıldığı için implant ameliyatı esnasında her hangi bir ağrı veya acı hissedilmez. İmplant ameliyatı sonrası hafif ağrı sadece anestezi etkisi geçtikten sonra başlayabilir ve hekiminizin vereceği bir ağrı kesiciyle 1-2 gün içerisinde geçecektir.

İmplant Uygulaması

İmplant Ameliyatı Sonrası Şişlik Olur Mu?

 İmplant operasyonu sonrası hafif şişlik olası bir durumdur ve her hastada görülmemekle birlikte çoğu hastada operasyon sonrasında rastlanabilinir. Verilen antibiyotik tedavisiyle ve önerilen buz uygulamasıyla implant ameliyatı sonrası şişlik veya ödem birkaç gün içerisinde kaybolmaktadır. 5 dakika süreyle ve 10 dakika aralıklarla yanak üzerinden yapılan implant sonrası buz tedavisi için ilk 24 saatlik bir uygulama yeterli olacaktır.

Diğer diş operasyonları sonrasında karşılaşılan ağrı veya şişlik durumları kadar yaşanılan bu durumlar hekim uyarılarına uyulduğu takdirde çok kısa bir süre içerisinde rahatlıkla kaybolacaktır.

İmplant Ameliyatı Sonrası Geçmeyen Ağrı

İmplant tedavisi sürecinde hastaların hekim tarafından verilen antibiyotik ve ağrı kesici tedavisini aksatmadan düzenli bir şekilde kullanması gerekir. Eğer ki implant ameliyatı sonrası geçmeyen bir ağrınız var ise; implant yapılan bölgede bir enfeksiyon oluşmuş demektir ve en kısa sürede hekiminize görünmeniz gerekir. Bu durum implant tedavisi sürecinde çok nadir olarak görülmekte olsa da karşılaşılabilinir; ancak hastalar antibiyotik tedavilerini aksatmadan dikkatli bir şekilde sürdürerek ve gerekli ağız bakım önerilerini uygulayarak kendilerini enfeksiyondan kolaylıkla koruyabilirler.

İmplant Tedavisi Sürecinde Hastaların Dikkat Etmesi Gerekenler

İmplant tedavileri titanyumdan üretilen implantların çene kemiğine yeni diş kökü görevi görebilmesi için uygulanan cerrahi tedaviler olduğu için her cerrahi operasyon sonrası gibi belirli bir iyileşme süreci olan tedavilerdir.

İmplant tedavisi süreci içerisinde hastaların dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunur. İmplant tedavilerinde en önemli süreç; implant ameliyatı sonrası başlayan, implantın çene kemiğine kaynama veya kaynaşma süreci olarak bilinen ve 1 ila 3 ay arası sürebilen süreçtir. Bu süreç zarfında iyileşme sürecini, yani implantın çene kemiğine kaynama sürecini kısaltmak için ağız bakımı ve beslenme gibi hususlarda hastaların bazı sorumluluk alanları ve uygulaması gereken hekim tavsiyeleri vardır.

İmplant Ameliyatı Sonrası Yapılması Gerekenler

  •  İmplant operasyonu sonrası ilk 1 hafta ile 10 gün arası yumuşak olan, çok sıcak ve çok soğuk olmayacak gıdalar tercih edilmeli
  • Yemeklerden sonra önerilen ağız gargaralarıyla ve diş fırçalama teknikleriyle ağız bakımı hekiminiz tarafından önerildiği gibi yapılmalıdır.
  • İmplant ameliyatından sonra 48 saat içerisinde sızıntı şeklinde kanama normal ve olağan bir durum olarak karşılaşılabilmektedir. Kanama riskini azaltmak için implant ameliyatı sonrası sıcak banyo yapmamak, aşırı efor gerektiren hareketlerden kaçınmak ve başınızı aşağıya çok fazla eğmemek gerekir.
  • Dokulardaki oksijen miktarını azalttığı ve iyileşme sürecini uzattığı için implant operasyonu sonrası sigara kullanımının özellikle ilk 1 ay kesilmesi önerilmektedir.

   Sonuç olarak; hastalar bunlar gibi belli başlı püf noktaları uygulayarak iyileşme süreçlerini hızlandırabilirler ve kalıcı dişlerine daha kısa sürede kavuşarak implant tedavilerini çok daha kısa sürelerde tamamlayabilirler.

İmplant Tedavi Sürecinin Başarısını Etkileyen Nedenler

Dental implant tedavisi uygulanabilmesi için öncelikle tedaviyi yaptıracak kişilerinde genel sağlık durumlarda tedaviye engel bir durum bulunmamalı ve implantın yapılacağı bölgede yeterli kemik hacminin bulunması gerekir. Bu kriterlere sahip her kişiye implant tedavisine başlanabilir. Diş implantı uygulamaları cerrahi operasyonlar olduğu için kronik rahatsızlığı bulunan kişiler implant diş tedavisine başlamadan önce mutlaka hekimlerine danışmalılardır.

Kronik rahatsızlıklara ek olarak; ağız bakımına önem vermeme, alkol ve sigara kullanımı iyileşme süresini uzattığından dolayı, implant tedavisinin başarısını önemli ölçüde etkileyebilmektedir. İmplant diş tedavilerinde oluşan riskler daha çok doğru ve güvenilir implant kullanılmaması, uzman hekimlerin tercih edilmemesi ve hekim tavsiyelerine uyulmaması durumlarında karşılaşıldığı için hastaların implant tedavisi öncesi ve sonrası hakkında yeterli bilinç düzeyine sahip olmaları tedavi başarısı için son derece önemlidir.

Şeker Hastaları İmplant Yaptırabilir Mi?

Şeker hastalığının vücutta yarattığı bazı sorunlar gibi, diş eti rahatsızlıklarının da oluşumuna sebep olan bir etkisi vardır. Bundan dolayı implant yapılacak hastaların şeker düzeyleri kontrol altında olmalıdır ve takibinin yapılması gerekir.

Hba1c testi  7’nin altında ve 120-180 arası şeker düzeyi bulunan şeker hastaları implant yaptırabilir. Kullandıkları kan sulandırıcı ilaçlar var ise bunları da implant ameliyatından 2-3 saat önce almaması gerekmektedir. Gerekli muayenelerini tamamlayan şeker hastalarıkalp ve tansiyon hastaları gibi sistematik hastalıkları olan kişiler rahatsızlıkları kontrol altında ise hekimleri onayı ile implant yaptırabilirler.


Sitemizde yer alan tüm açıklamalar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirmeler kesinlikle tıbbi muayene ve tanı yerine geçmez.

Related Posts

Sohbete Başlayın
Merhaba,
Detaylı Bilgi ve Randevu Almak için Hemen WhatsApp Üzerinden İletişime Geçebilirsiniz.