Tam Diş Protezleri
Çürük, travma, kemik erimesi ve benzeri sebeplerle ağızdaki tüm dişlerin kaybedildiği durumlarda alt ve üst çeneye dokudan destek alarak oturan hareketli protezlerdir. Total protezlerde dudak ve yanak dolgunluğu protez ile sağlanarak yüzün daha genç bir görünüm alması sağlanabilir. Diğer yandan tüm dişler estetik kurallara uygun olarak dizilerek güzel bir gülüş sağlamak da mümkündür. Total protezlerle ilgili en önemli sorunlardan biri çeneye sabitlenmesidir. Özel yapıştırıcılar ile yapıştırılması şikayetleri bir miktar azaltsa da bu sorunun kesin çözümü implant üstüne özel tutucular ile uygulanan, halk arasında çıtçıtlı protez olarak tanımlanan overdenture protezlerdir.
Kısmi Protez
Çoğunlukla kancalı protez olarak bilinen parsiyel protez, bir veya daha fazla diş eksikliğinde ve ağzınızda dişleriniz olduğunda kullanılabilir. Üretilen dişler, ağzınızdaki diş boşlukları için özel olarak üretilmiştir ve doğal dişlerinizle uyumlu olması amaçlanmıştır. Üretilen bu dişler tutuculuğu artıran metal parçalarla doğal dişlerinize sabitlenir.
Hassas Bağlantılı Protezler (Geçmeli Protez – Bağlantılı Protez)
Hasta diş kayıpları için kısmi protezi tercih etmiyorsa, halk arasında geçmeli, gizli çengelli ve çapa olarak bilinen geçmeli protez uygulanır. Son zamanlarda hareketli parsiyel protezler, avantajları nedeniyle hastalar tarafından en çok tercih edilen yöntemlerden biri haline gelmiştir.
Hassas bağlantılı protezler, desteğini parsiyel (kancalı) protezlerin aksine dişler için hazırlanmış gizli tutuculardan alır ve bu nedenle halk arasında popüler olarak “çıtçıtlı protezler” olarak bilinir. Çıtçıtlı protezlerde ana dişler için hazırlanmış tutuculara uyan hassas parçalar bulunmaktadır. Kısmi (kancalı) protezlere göre fonksiyonda yemek yerken hiçbir şekilde hareket etmezler ve kancaları olmadığı için daha estetik bir görünüm sağlarlar.