Lamine Diş Kaplama

lamine diş

Lamine diş, dişlerin ön yüzeylerinden çok az aşındırılarak uygulanan çok ince yapıya sahip porselenlerdir. Lamine kaplama çok ince hazırlandığı için çok yüksek ışık geçirgenliğine sahiptir. Bu yüzden estetik özellikleri doğal dişlere çok yakındır. Porselen Lamina diş kaplamaları ile dişlerden minimum düzeyde bir kayıp ile maksimum düzeyde doğallığın ve estetiğin yakalanması mümkündür.

Lamine Diş Antalya

Lamine Diş Nedir?

Lamine diş  gülüş tasarımında en çok tercih edilen, 0.1 mm ila 0.4 mm arasında kalınlığı olabilen porselen diş restorasyon uygulamasıdır. Yaprak porselen diye de bilinen lamine kaplamalar çok ince olmasına rağmen kuvvetli, estetik özelliği çok yüksek olan ve ön dişlere uygulanan seramiklerdir. Lamine kaplamalar dişlerin sadece ön yüzeyleri aşındırılarak veya bazen hiçbir aşındırma işlemi olmadan uygulanabilir.

Lamine kaplama çeşitli tedavilerde daha yoğun bir şekilde tercih edilmektedir. Estetik ve naturellik beklentisi yüksek kişilerde, düşük düzeyli çapraşıklığı bulanan kişilerde, dişlerinde aralıklar olan kişilerde, ön dişlerinde mineralizasyon eksikliğinden kaynaklı girinti ve çıkıntıları bulanan kişilerde gülüş tasarımı tedavisi yapılırken lamine diş (Yaprak Porselen) uygulanabilir ve kısa bir süre içerisinde bu sorunlar halledilebilir.

Lamine Diş Nasıl Yapılır?

Porselen Lamina

Lamine kaplama tedavisi sürecinde öncelikle lamina kaplama yaptıracak kişin düşünceleri dikkatlice dinlenmelidir. Hastanın dişleri hakkında olan şikayetleri, dişlerindeki beğenmediği noktalar (diş rengi, formu vb.) ve tedaviden beklentileri iyice anlaşılmalıdır. Hastanın beklentileri tam olarak anlaşıldıktan sonra hastanın ağız fotoğrafları ve röntgen analizleriyle birlikte muayene yapılmaktadır.

İlk seansta dişlerdeki diğer gereksinimler de planlanmaktadır. Hastanın diş beyazlatma ihtiyacı, diş taşı temizliği, diş eti seviyesi, dişlerdeki çürükler için inley ve onley dolgular ve bütün gereksinimler ilk seansta belirlenmektedir. Bundan sonra hastanın istekleri doğrultusunda belirlenen ölçüler teknisyene gönderilir.   Teknisyen alçının üzerinde mumla dişlerin son halinin nasıl olacağını gösteren mum modelajı yaparak dişlerin silikon anahtarını oluşturmaktadır. Bu işleme ‘Mock Up’ denmektedir.

İkinci seansta oluşturulan silikon anahtar üzerinden oluşturulan geçici materyaller hastanın dişlerine yerleştirilerek dişlerin son hali hastaya gösterilmektedir. Bu aşamada tekrar fotoğraflamalar yapılır. Sonrasında hastanın fikirleri alınarak dişlerin son hali netleştirilmiş olunur. Dişlerin nasıl olması gerektiği netleştikten sonra aynı gün dişler üzerinde kesimlere ve düzenlemelere başlanmakta ve günün sonunda geçici dişlerle bir sonraki tedavi seansına kadar beklenmektedir. 3-4 gün sonrasında üçüncü seansta daimi lamine porselenler yapıştırılır ve tedavi tamamlanmış olur.

Porselen lamina kaplamalarda fazla diş kesimlerinden söz edilemez. Amaç mine tabakasını aşmadan en fonksiyonel ve en uzun ömürlü lamine dişleri yapabilmektir. Porselen lamina tedavilerinde dişe en az zararı vererek estetik bir görünümle tedavi tamamlanmak istenir. Günümüzde en hızlı elde edilen estetik uygulama olması ve doğala en yakın sonuç vermesi nedeniyle lamine kaplamalar çok tercih edilmektedir.

Porselen Lamina Hangi Durumlarda Uygulanır?

  • Diş beyazlatma ile uygun bir netice alınamamış ileri seviyedeki renklenmelerde,
  • Diş arasındaki boşlukları kapatılmasında,
  • Diş boylarının uzatılmasında ve şekil değişikliklerinde,
  • Dişlerdeki kırık ve şekil bozukluklarında,
  • Dişlerde bulunan düşük düzeyli çapraşık durumlarında,
  • Dişlerde oluşan aşınma durumlarında,
  • Ön dişlerinde estetik görünüm kaygısı olan kişilerde porselen laminalar uygulanmaktadır.
Porselen Lamina
Porselen Lamina

Porselen Diş Kaplama Kimlere Uygulanmaz?

Lamine diş antalya
  1. Geceleri diş gıcırdatma ve diş sıkma problemleri olanlara
  2. Tırnak yeme, dişleriyle ip koparma, kalem arkası ısırma gibi alışkanlıkları olan kişilere
  3. Daha önceden dişe kron yapılmışsa. Mevcut dişte kron varsa tekrar kron yapılması gerekir. Bu gibi durumlarda lamine kaplama uygulanmaz.
  4. Dişin üzerinde çok büyük dolgular bulunuyor ise, dişin en az 3 yüzeyini kaplayan dolgular var ise bu durumlarda da lamine kaplama uygulanamaz. Çünkü lamine kaplamaların en iyi tutuşu mine tabakasında gerçekleşmektedir. Mine tabakasında aşınma çok olan dişlere porselen lamineler tavsiye edilmemektedir. Mine tabakasının az olduğu dişlere yaprak porselen uygulanması halinde laminenin tutuşu ve ömrü az olmaktadır.
Yaprak Porselen

Porselen Laminanın Avantajları Nelerdir?

  • Lamine kaplama uygulamalarında dişlerden çok az bir miktarda bir aşındırma yapılmaktadır. Bazı vakalarda dişlerde hiçbir aşındırılma yapılmadan da porselen lamina yapılabilmektedir. Bu yüzden dişe en az zarar veren tedaviler lamine kaplamalar ile mümkündür.
  • Porselen lamina çok güçlü yapıştırıcılar ile yapıştırıldığı için düşme ihtimali oldukça düşüktür.
  • Lamina kaplamalar tek tek yapıştırıldığı için diş ipi kullanılmasına da engel olmaz.
  • Lamine kaplamalar estetiği en yüksek tedavi yöntemidir ve bu yüzden çok tercih edilmektedir.
  • Porselen laminalar çok ince materyaller olduğu için dişe uyumu da çok kolay olmaktadır. Hastaların lamine kaplamaya alışması çok hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir.
  • Lamine ışık geçirebilirler özelliğe sahiptir ve doğal dişten ayırt edilemezler.
  • Porselen laminalar renk değiştirmez ve dişi koruyucu bir özelliğe sahiptir.
  • Tedavinin başında uygulamanın nasıl sonuçlanacağı görülebilmektedir.

Lamine ve Zirkonyum Diş Arasında Farklar Nelerdir?

Lamine kaplama; dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan hiçbir metal desteği olmayan ince yaprak porselenlerdir. Dişin ön yüzeyinden çok az miktarda aşındırılarak yapıştırılırlar. Bazı vakalarda hiçbir aşındırma yapılmadan da lamine dişler uygulanabilmektedir. Zirkonyum kaplamalarda ise dişin minimum %40’nın aşındırılması gerekir ve diş çepeçevre kesilerek uygulanır.

Yapılacak ön bölge restorasyonlarında genellikle porselen lamina tercih edilmektedir. Bunun sebebi porselen laminaların zirkonyum kaplamalara göre estetiğinin çok yüksek olmasıdır. Zirkonyum kaplamaların genellikle tercih edildiği bölge arka dişlerdir. Zirkonyumun arka dişler için tercih edilmesinin sebebi ise basınca ve kırılmaya karşı dayanıklılığının lamina dişe göre daha fazla olmasıdır. Ayrıca dişlerde çok fazla aşınma ve kayıp bulunuyorsa bu gibi durumlarda da zirkonyum kaplamaların tercih edilmesi doğrudur. Her iki tedavi de estetik amaçlı uygulanan ve çok başarılı bir şekilde yapılabilen tedavilerdir.

Lamine Kaplama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Porselen Lamina Ne Kadar Sürede Yapılır?

Porselen lamina tedavisi 3 ila 7 gün arası sürebilmektedir. Genellikle 3 seansta tamamlanan uygulamalardır.

Lamine Kaplamanın Bakımında Ekstra Uygulamalar Var Mıdır?

Ağız bakımı düzenli yapılırsa ve diş ipleri ile diş temizliğine dikkat edilirse lamine dişlerin ekstra bir bakıma ihtiyacı yoktur.

 

Çarpık Dişlere Lamine Yapılır mı?

Eğer ki dişlerde çok ileri bir seviyede çapraşıklık bulunmuyorsa çarpık dişlere de lamine uygulanabilir. İleri düzeyde bir çapraşıklık durumunda öncelikle ortodontik tedaviler uygulanır ve daha sonrasında lamine diş kaplaması yapılabilir.

Lamine Yapımı Sırasında Anestezi Uygulanır Mı?

Porselen lamina hazırlık işlemi lokal anestezi altında yapılmaktadır. Bu sayede lamine kaplama sırasında ve sonrasında herhangi bir ağrı veya acı hissedilmemektedir.

Porselen Lamina Düşer Mi?

Porselen laminalar uzman bir diş hekimi tarafından tüm süreçleri özenli ve dikkatli şekilde yapıldığı takdirde düşme ihtimali çok düşüktür.

Lamine Kaplamanın Ömrü Ne Kadardır?

Ağız bakımına dikkat edildiği ve dişe zarar verecek ekstra bir şey yapılmadığı takdirde lamine kaplamalar 10 ila 20 sene süresiyle rahatlıkla kullanılabilir.

Lamina Kaplamaların Dezavantajları Nelerdir?

Lamina kaplama yaptıran kişiler diğer diş kaplama tedavisi yaptıran kişilere göre uyguladıkları diş basınçlarına dikkat etmesi gerekir. Lamina porselenler biraz daha hassas porselenlerdir. Ayrıca diğer kaplamalara göre fiyatı daha yüksektir.

Lamine Kaplama Kırılır Mı?

Arka dişlerde en çok çiğnemenin olduğu dişlerde 50 newton bir basınç oluşur. Lamine kaplama kuralına uygun yapıştırılmış ise bunun 2 katı 100 newton basınca kadar dayanıklıdır ve kırılması zordur. Sadece alt dişlerin arka dişlerden bağını kaybedip ön dişlere çarpması durumu lamineleri kırabilmektedir. Bunun tedavisi için ilgili prosedürlerin uygulanıp sorunun düzeltilmesi gerekir.

Lamine Kaplamanın Rengi Değişir Mi?

Lamine kaplamanın rengi çaydan, kahveden, sigara gibi tütün ürünlerinden ve diğer etmenlerden etkilenmez; renkleri değişmez.

Lamine Kaplama Koku Yapar Mı?

Lamine kaplama iyi bir hekim tarafından yapılır ve kişiler ağız hijyenlerine dikkat ederlerse herhangi bir koku yapmaz.

Sohbete Başlayın
Merhaba,
Detaylı Bilgi ve Randevu Almak için Hemen WhatsApp Üzerinden İletişime Geçebilirsiniz.